Khamis, 2 Julai 2009

Panduan Untuk Bakal Sarjana dan Doktor Falsafah

Moga dipermudahkn jalan menuntut ilmu ku..


Melanjutkan pelajaran peringkat Sarjana (Master) dan Doktor Falsafah (PhD) - Bahagian 2


NOTA: Panduan berikut adalah sambungan bahagian 1, perkongsian saya berdasarkan pengalaman-pengalaman dan maklumat yang diperolehi sebagai seorang pelajar PhD bidang Sains Komputer di IPTA tempatan (dan masih berjalan). Mungkin boleh digunakan dalam bidang anda dan mungkin tidak. Namun pada asasnya, semua sama (insya'allah) dan boleh dijadikan panduan.

Persediaan-persediaan melanjutkan pengajian (samb.)

2) Persediaan Mental, Fizikal dan Emosi


Sebagai manusia, kita diberi keupayaan dari 3 aspek - fizikal, mental dan emosi. Setiap keupayaan membantu kita mengharungi cabaran hidup. Dan sebagai bakal Sarjana/Doktor Falsafah juga, keupayaan kita dalam tiga aspek ini akan sentiasa teruji. Sebagai persediaan eloklah kita mengetahui cabaran-cabaran yang ada terlebih dahulu supaya kita dapat mempersiapkan diri menghadapinya.

i) Daya tahan


Dari aspek fizikal, pelajar akan kerap diuji dengan beban kerja yang meletihkan. Letih fikiran, mata dan tubuh adalah perkara biasa. Penyelidikan memerlukan kita banyak berfikir, kerana begitu banyak maklumat dan ilmu yang perlu diperoses, diingat, dinilai, diterjemah dan segala macam 'di' yang perlu dilakukan oleh otak. Ada juga penyelidikan yang memerlukan kita meredah hutan belantara, mendaki gunung, dan sebagainya bagi mendapatkan spesimen untuk eksperimen. Ada juga yang terpaksa bersengkang mata 24 jam menunggu keputusan eksperimen. Ada juga yang terpaksa membelek dokumen-dokumen yang beratus jumlahnya untuk dianalisa. Itu belum lagi ditambah bahan rujukan yang tidak terkira jumlahnya dan beban kerja menghasilkan penulisan. Semua ini merupakan antara cabaran fizikal, mental dan emosi yang terpaksa ditempuhi dalam kerja penyelidikan. Dalam tempoh yang singkat mungkin tidak terasa. Tetapi dalam tempoh masa panjang, kesannya pasti terasa jika tidak ada daya tahan. Akibatnya badan jadi letih, mata mengantuk, fikiran hilang fokus (dan mungkin gila?!) kerana bebanan kerja yang menimbun.

Apa yang perlu dilakukan ialah bersedia. Alah bisa, tegal biasa. Apabila kita telah biasa melakukan aktiviti menelaah, berfikir, mencari dan menganalisa bahan dsb., maka semuanya terasa mudah dan tidak membebankan. Samalah seperti seorang ahli bina badan. Beban yang berat memang tidak terpikul pada awalnya. Tetapi dengan berlatih dan membina otot yang lebih kuat, lambat laun beban yang berat itu jadi ringan. Bukan berat itu yang berkurangan, tetapi daya tahan dan kekuatan otot yang bertambah. Begitulah juga dengan keupayaan penyelidik. Jika berlatih selalu, beban itu akan nampak ringan (walaupun hakikatnya berat bebannya masih seperti asal).

Kaedah berguna yang boleh dicadangkan adalah dengan berlatih menulis kertas penyelidikan. Buat satu penyelidikan mudah, dan cuba terbitkan penerbitan yang memerihalkan penyelidikan tersebut. Penyelidikan yang lengkap menyerupai tugas membina tesis. Jika berjaya menerbitkan satu kertas penyelidikan yang lengkap, seolah kita telah menyiapkan satu tesis mini. Bezanya mungkin skop yang lebih kecil, namun boleh dijadikan latihan persediaan. Jika ada kemampuan boleh dibentangkan di seminar atau konferens berkaitan bidang kita. Bagi ahli akademik, penulisan akan dinilai bagi kenaikan pangkat. Kelebihan melakukan latihan ini ialah kita sudah tahu apa yang perlu dilakukan, dan apabila mendaftar sebagai pelajar sudah boleh merancang dan bersedia dengan aktiviti-aktiviti yang perlu dilakukan. Yang lebih penting, mudah-mudahan daya tahan itu sudah ada sedikit sebanyak.

ii) Niat dan matlamat


Sebagai Sarjana/Doktor Falsafah, niat dan matlamat kita mestilah untuk menyumbang kepada khazanah ilmu ('book of knowledge') sedia ada agar dapat dimanfaatkan oleh masyarakat. Niat dan matlamat yang baik perlu ada dalam setiap bakal Sarjana/Doktor Falsafah. Bukan saja berkait dengan soal etika, tetapi keupayaan seseorang untuk melengkapkan pengajiannya mungkin juga hanya tercapai jika dipandu dengan matlamat yang baik.

Ada penyelidikan hari ini yang bercampur-baur dengan penipuan, penyelewengan data, plagiat (menciplak/meniru), penyelewangan peruntukan geran dan pelbagai kesalahan lain. Ini semua berpunca dari kurangnya kepekaan penyelidik terhadap etika penyelidikan dan juga mempunyai kepentingan peribadi. Etika sangat penting dalam penyelidikan. Tanpa etika, bidang penyelidikan akan hilang integriti (kebolehpercayaan) dan masyarakat tidak akan menyambut baik hasil kajian dan penyelidikan. Bahkan kesan lebih buruk ialah hasil daripada penipuan yang digunakan memberi kesan dan mudarat terhadap masyarakat. Misalnya penyelewangan terhadap penyelidikan ubatan/vaksin akan memberi kesan buruk pada kesihatan orang ramai. Tanpa niat dan matlamat yang baik, mudah saja kita terpengaruh untuk melakukan penyelewengan (banyak faktor penyebab - kepentingan peribadi, rasa tamak dsb). Maka sebagai bakal sarjana/Doktor Falsafah, perlu ditekankan bahawa kajian dan penyelidikan kita akan dimanfaatkan oleh masyarakat. Justeru perlu bersedia dengan niat dan matlamat yang baik, supaya penyelidikan terpimpin dengan etika yang baik. Niat dan matlamat ini tidak harus dilupakan sepanjang tempoh pengajian, supaya dapat menjadi pembimbing dan pendorong kita.

iii) Semangat


Dengan beban kerja yang banyak dan meletihkan, seseorang yang lemah semangatnya pasti mudah putus asa. Semangat yang kuat perlu ada bagi seorang bakal Sarjana/Doktor Falsafah. Seperti mana cabaran hidup, bidang penyelidikan tidak kurang cabarannya. Maka hanya dengan semangat yang berkobar untuk menyelesaikan penyelidikan boleh mendorong kita untuk menggapai ijazah Sarjana/Kedoktoran yang diidamkan.

Sepanjang perjalanan penyelidikan akan ada masa di mana semangat kita pasang-surut / turun-naik. Ada masanya naik, ada masa seolah ingin putus asa dan berhenti. Maka bersedialah dengan kaedah-kaedah yang dapat memastikan semangat kita akan sentiasa kuat. Jangan mudah putus asa kerana tanda kegagalan pertama ialah putus asa. Buku-buku berunsur motivasi yang memerihalkan kejayaan penyelidik-penyelidik boleh dijadikan pendorong, seperti buku '20 Tokoh Ilmuwan (Malaysia)' tulisan Siti Ezaleila Mustafa, terbitan Medium Publications, 2009. Mungkin juga kita pernah dengar cerita 'katak yang pekak memanjat tiang' atau kisah 'Pemuda kampung yang menghadapi raksasa bernama 'ketakutan' yang tinggal di puncak gunung'. Moral cerita-cerita ini ialah semangat yang kuat dapat mengelakkan kita terpengaruh dengan godaan dan cabaran yang cuba menghalang kita untuk mencapai matlamat. Cerita-cerita sebegini boleh dijadikan pendorong sampingan kepada motivasi diri. Selain itu rangka kerja yang tersusun dapat memastikan kita tidak hilang fokus dan tumpuan yang biasanya menjadi faktor melemahkan semangat. Penyelia yang berkaliber juga sepatutnya mampu menjadi pemotivasi atau pendorong yang baik. Tetapi jarang yang bertuah sebegitu. Maka sebagai persediaan, kita perlulah berikhtiar sendiri dengan persediaan secukupnya supaya tidak mudah hilang/patah semangat, dan jika berlaku juga perlu ada cara untuk mengatasinya.

vi) Komitmen, dedikasi dan fokus


Selain semangat, komitmen, dedikasi dan fokus sangat berkait rapat kerana saling mempengaruhi. Komitmen dan dedikasi yang tinggi menjamin fokus terhadap matlamat. Manakala fokus yang konsisten dapat mendorong kita sentiasa komited dengan tugas penyelidikan. Timbal-balik antara komitmen dan fokus perlu diberi perhatian. Maka sebagai persediaan, bakal Sarjana/Doktor falsafah perlu sentiasa ada komitmen dan dedikasi terhadap penyelidikan yang kita lakukan. Fokus sepenuhnya kepada tugas menyelidik. Selalunya fokus mudah hilang apabila menemui kegagalan, misalnya kegagalan dalam eksperimen. Maka jangan putus asa dan terus fokus dengan matlamat yang ingin dicapai. Jika tidak, kita akan mudah hilang semangat dan tidak mahu meneruskan penyelidikan.

Persediaan ini juga penting bagi bakal Sarjana/Doktor Falsafah yang sudah berkeluarga atau belajar separuh masa. Ini kerana komitmen kita bukan saja pada penyelidikan, tetapi terpaksa dibahagikan dengan keluarga atau kerja hakiki (kerjaya). Justeru fokus mudah hilang. Manakala bagi yang selain itu, tetap ada cabaran juga kerana bukan sepanjang masa kita melakukan penyelidikan. Aktiviti harian yang lebih menyeronokkan akan mudah menarik tumpuan dan fokus. Maka kurangnya fokus akan mengurangkan komitmen pada penyelidikan. Proses timbal-balik menyebabkan kita lebih hilang fokus dan lambat laun jika dibiarkan akan menjejaskan penyelidikan dan pengajian kita. Justeru bersedialah dengan perancangan yang dapat memastikan kita terus komited dan fokus dengan pengajian.

v) Tekanan perasaan dan stress


Satu fenomena lumrah yang berlaku ialah tekanan perasaan. Bukan bermakna kita akan jadi tidak waras atau gila. Tetapi kerja-kerja penyelidikan yang begitu membebankan akan buat kita mudah tertekan. Dalam keadaan ini, sedikit sebanyak akan menjejaskan kesihatan dan aktiviti sosial kita. Bahkan kita kehilangan mood, hilang semangat dan mudah putus asa. Justeru perlu ada perancangan dan mengenalpasti kaedah yang dapat menghilangkan tekanan. Satu kaedah yang paling mudah ialah melupakan sementara kerja penyelidikan dan lakukan aktiviti yang tidak berkaitan tetapi memberi faedah cth. bersenam/berjoging. Kaedah lain ialah melakukan aktiviti yang menyeronokkan bersama keluarga/kawan-kawan. Apabila hilang tekanan, boleh kembali melakukan kerja penyelidikan. Persediaan dalam mengurus tekanan sangat penting, kerana tekanan yang dibiarkan berlarutan boleh mengundang musibah. Rancanglah apa aktiviti yang mungkin perlu dilakukan untuk menghilangkan tekanan, atau setidaknya bersedia untuk mengawal perasaan ketika tertekan. Bunyinya agak melucukan, tetapi percayalah hal ini sangat serius dan jika tidak dikawal boleh menjejaskan kehidupan anda.

Satu contoh yang boleh dijadikan panduan ialah dengan menonton filem A Beautiful Mind, lakonan Russell Crowe. Ceritanya berdasarkan kisah benar penerima anugerah Nobel Prize bidang ekonomi, John Forbes Nash Jr. yang mengalami halusinasi yang teruk dan menakutkan. Akibatnya dia mengalami tekanan emosi. Yang boleh dicontohi adalah bagaimana beliau mengawal tekanan emosi yang disebabkan halusinasinya. Lama-kelamaan dia boleh mengawal perasaannya dan dapat menerima halusinasi di dalam pemikirannya sebagai sesuatu yang biasa dan tidak lagi menakutkan (lebih kuranglah sinopsisnya). Ini adalah satu contoh kaedah menangani tekanan perasaan. Bagaimanapun ada pelbagai alternatif lain yang boleh dilakukan seperti yang dinyatakan sebelumnya.

Senarai yang dibincangkan mungkin hanya sebahagian dari cabaran-cabaran yang perlu ditangani sepanjang tempoh pengajian. Namun ia tidak sepatutnya melemahkan semangat kita untuk menghadapinya. Sudah ramai yang melaluinya dan dapat mengatasi cabaran-cabaran berkenaan. (Walaupun ada yang gagal, itu bukan alasan untuk turut gagal). Mengetahuinya sedikit sebanyak membolehkan kita bersedia.

3) Persediaan Intelektual

Penyelidikan keseluruhannya merupakan satu kerja intelektual. Ia memerlukan kebijaksanaan dalam pelbagai aspek, dan matlamatnya juga untuk menyumbang ilmu baharu. Bukan saja fikiran dan mental yang sihat, bahkan pemikiran yang matang dan berkembang sangat diperlukan oleh seorang penyelidik. Justeru panduan persediaan berikutnya ingin membantu bakal Sarjana/PhD dari aspek intelektual supaya cukup bijak untuk memulakan dan melengkapkan pengajian. 'Bijak' bukan bermaksud sekarang kita tidak bijak. Tetapi bidang penyelidikan memerlukan kita melakukan banyak tugas ilmiah, dan dengan memahaminya dapat memastikan kejayaan dalam pengajian. Justeru apakah tugas berkaitan ilmiah yang biasa dilakukan? Inilah yang dibincangkan seterusnya.

i) Kenalpasti dan dalami bidang kajian


Sebelum memulakan pengajian, kita perlu kenalpasti bidang penyelidikan yang ingin kita lakukan. Ini adalah sebagai pendedahan awal kepada tugas yang bakal dilakukan. Penyelidikan semasa pengajian Sarjana/PhD bukannya boleh dilakukan secara 'bidan terjun'(add-hoc). Mungkin bagi genius bolehlah. Tetapi berapa ramai yang genius atau bernasib baik? Pengajian Sarjana/PhD memerlukan persediaan dan perancangan yang teliti (tak kisahlah walaupun belum rapi, kerana boleh diperkemaskan kemudian). Salah satu perancangan yang penting ialah memahami penyelidikan yang ingin dilakukan. Untuk memahami bidang penyelidikan, perlu kenalpasti dahulu. Kemudian bolehlah dikaji dan difahami dengan mendalam.

Cuba dapatkan bahan-bahan rujukan yang boleh membantu anda mengenalpasti bidang penyelidikan yang berpotensi/boleh dilakukan. Jika boleh kenalpasti juga pakar-pakar yang terlibat dalam bidang terbabit. Dan jika boleh lagi, cuba hubungi pakar-pakar terbabit dan dapatkan khidmat nasihat mereka (jika boleh la). Nasihat dan penerangan dari pakar-pakar ini boleh membantu kerana mereka arif tentang bidang terbabit, termasuklah mengenai potensi dan masalah yang wujud. Kenalpasti bakal penyelia dan dapatkan panduan dari mereka. Jika mereka sanggup membantu (lihat jawapan/layanan mereka), ini boleh menjadi 'first impression' bahawa mereka sedia membantu kita dan cukup kaliber untuk menyelia dengan baik kelak. (kalau dengan individu tak dikenali pun mereka layan, apatah lagi pelajar yang memang di bawah seliaan mereka!) Apabila bidang yang berpotensi telah dikenalpasti, maka lebih mudah untuk membuat rujukan selanjutnya kerana skop sudah lebih kecil.

ii) Banyak membaca


Pembacaan sangat penting. Lagi banyak kita baca, lagi banyak kita tahu. Lagi banyak kita tahu, lebih mudah untuk membuat keputusan, analisis dan kesimpulan. Proses berfikir manusia ialah menggunakan maklumat-maklumat yang sudah tersimpan di dalam otak. Pembacaan yang luas bermakna lebih banyak maklumat yang boleh digunakan untuk berfikir. Pembacaan adalah satu alternatif dalam proses pembelajaran. Walau bagaimanapun, membaca adalah sumber pembelajaran yang terbaik kerana bergantung sepenuhnya kepada diri sendiri. Kita boleh baca sebanyak mana yang kita suka, tidak kira masa dan tempat. Apatah lagi jika pembacaan boleh dilakukan dengan pantas. Berbanding belajar daripada individu, alat pandang-dengar dan sebagainya.

Dalam pengajian Sarjana/PhD, kita bergantung sepenuhnya kepada maklumat yang kita ada. (apa yang kita tahu.) Lebih banyak yang kita tahu, maka mudah untuk kita menjalankan penyelidikan. Misalnya kita tahu masalah-masalah yang wujud dalam bidang terbabit, dan dengan ilmu yang kita tahu, kita boleh menjana/merangka model penyelesaian terbaik dan sekaligus memungkinkan kita menyelesaikan masalah. Apabila masalah yang dijadikan objektif pengajian berjaya diselesaikan, maka sudah selesai separuh perjalanan kita untuk mencapai ijazah Sarjana/PhD. Selebihnya cuma perlu siapkan tesis dan bersedia untuk viva/penilaian (bagi tesis). Tetapi jika kita kurang membaca dan semata-mata mengharapkan orang lain untuk mengajar kita, maka dinasihatkan jangan buat penyelidikan. Ini kerana sikap malas membaca petanda awal kegagalan. Disebabkan tempoh pengajian yang terhad, maka sebaiknya perbanyakkan pembacaan sebelum mula pengajian kerana selain membantu kita bersedia, kita juga dapat jimat masa. Ini kerana masa yang sepatutnya digunakan untuk pembacaan (dinamakan rujukan literatur) sudah boleh digunakan untuk tugas penyelidikan yang lain.

iii) Aktiviti selain membaca - menulis, menganalisis, mengkritik, membuat pemerhatian, membuat kesimpulan


Pelbagai kemahiran diperlukan oleh pelajar Sarjana/PhD, dan antara yang terpenting adalah kemahiran berkaitan intelektual - membaca, menulis, menganalisis, mengkritik, memerhati (membuat pemerhatian) dan membuat kesimpulan.

Seperti yang dibincangkan di atas, membaca memang sangat penting kerana itulah sumber ilmu terbanyak kepada penyelidikan kita. Namun ada yang lebih penting, iaitu menulis. Peranan penyelidik selain mengkaji, ialah menyumbang kepada khazanah ilmu melalui penulisan. Jika kita tidak menulis sesuatu daripada kajian kita, bagaimana kita hendak mengembang dan menyebarkannya kepada masyarakat? (boleh juga melalui seminar, ceramah dsb. Tetapi sifat ilmuan begitu akrab dengan penulisan). Maka menulis itu satu kemahiran yang perlu ada. Berlatihlah dari sekarang dengan mendalami bidang penulisan, khususnya yang bersifat saintifik. Penulisan saintifik berbeza dengan penulisan fiksyen atau bahan sastera lain, kerana penulisan saintifik mementingkan fakta dan membentangkannya dalam format yang standard. Ini memudahkan komuniti saintis berkongsi fakta, idea dan sebagainya. Selain itu, kita juga boleh menyertai bengkel atau seminar penulisan penyelidikan, kerana ia dapat memberi pendedahan kepada keperluan selain kemahiran menulis. Antaranya panduan menerbitkan penulisan, memilih bahan untuk penulisan dan sebagainya.

Kemahiran menganalisis juga wajib bagi penyelidik. Ini kerana dalam proses menyelidik, kita bergelumang dengan sekian banyak bahan ilmiah dan maklumat. Namun bukan semuanya berguna. Skop penyelidikan sangat luas, dan bidang kita mungkin hanya sebahagian kecil daripadanya. Maka semua bahan dan maklumat perlu dianalisis, ditapis dan maklumat yang tidak penting untuk penyelidikan kita perlu diketepikan. Tugas menganalisis memerlukan kebijaksanaan dan ilmu pengetahuan yang luas. Jadi pembacaan yang luas dapat membantu, manakala apabila kita sudah biasa menulis kita dapat membuat analisis dengan mudah kerana menulis melatih kita menganalisis bahan untuk penulisan.

Keupayaan mengkritik secara kritis juga penting. Dengan mengkritik kita bukan saja dapat menyumbang pembaikan atau idea kepada orang lain tetapi juga diri sendiri. Bahkan kita boleh mengkritik diri sendiri. Mengkritik secara rasional memerlukan kita mencari kelemahan-kelemahan di dalam penyelidikan. Ini bukan satu tugas mudah. Melalui cubaan mengkritik, kita akan dapat mengungkapkan kelemahan-kelemahan yang wujud dan mungkin terlepas pandang, sekaligus dapat melakukan pembaikan.

Pemerhatian pula bukan boleh dilakukan suka-suka atau sambil lewa. Jika tidak, mungkin ada perkara-perkara penting yang terlepas pandang dan terbazir begitu saja. Hasil pemerhatian yang baik akan membantu kita membuat kesimpulan yang baik. Maka kemahiran memerhati secara teliti penting bagi penyelidikan. Adakala kita hanya perlu perhatikan benda/ciri yang penting saja, tetapi selalunya yang penting itulah yang kita abaikan. Seperti ungkapan watak Sherlock Holmes, "You see. But you do not observed" - dalam 'A scandal in Bohemia' ("anda melihat, tetapi tidak memerhati").

Daripada hasil eksperimen/kajian, penyelidik perlu membuat kesimpulan. Kesimpulan inilah yang dianggap sebagai ilmu baharu. Kesimpulan yang baik bergantung kepada kebijaksanaan penyelidik menilai hasil eksperimen/kajian. Adakala penyelidik membuat kesimpulan yang salah, walaupun hasil eksperimen/kajian sebenarnya sudah tepat. Maka penyelidik perlu berhati-hati semasa membuat kesimpulan. Sebagai panduan, watak Sherlock Holmes mengungkapkan, "I have no data yet. It is a capital mistake to theorize before one has data. Insensibly one begins to twist facts to suit theories, instead of theories to suit facts. But the note itself. What do you deduce from it?" dalam 'A scandal in Bohemia' ("Saya belum ada data lagi. Adalah satu kesilapan besar membuat teori sebelum mempunyai data. Tanpa disedari, seseorang akan memutarbelit fakta supaya sesuai dengan teori, berbanding sebaliknya (yang sepatutnya). Nota itu. Apa yang kamu dapat simpulkan daripadanya?").

iv) Berdiskusi (berbincang) dan menghadiri seminar (membentang, mendengar pembentangan)


Penyelidikan sebenarnya bukanlah aktiviti perseorangan, sebaliknya adalah aktiviti berkumpulan. Ini kerana kita memerlukan rakan penyelidikan sama ada untuk berbincang tentang penyelesaian masalah, mencari idea, mendapatkan maklumbalas dan kritikan, membentangkan hasil penyelidikan, mendapatkan bantuan dalam tugas penyelidikan dan banyak lagi keperluan lain. Semua keperluan ini bukanlah tugas perseorangan. Mungkin boleh dilakukan berseorangan, tetapi hasilnya pasti bukan yang terbaik. Melalui aktiviti penyelidikan secara berkumpulan/dalam komuniti boleh membantu mempercepatkan perkembangan penyelidikan sama ada yang khusus dengan kita atau kepada bidang terbabit secara keseluruhan.

Berkumpulan tidak hanya terhad di kalangan penyelidik yang setempat dengan kita. Kita juga mungkin perlu bersemuka dengan penyelidik dari tempat-tempat yang jauh. Satu peluang yang ada adalah dengan menghadiri persidangan/seminar. Sebagai penyelidik adalah penting untuk kita menyertai persidangan/seminar - sama ada sebagai pembentang mahupun sekadar mendengar pembentangan penyelidik lain. Antara faedah membentangkan hasil penyelidikan ialah: (a) kita boleh menghebahkan kajian kita untuk dimanfaatkan oleh penyelidik lain; (b) kita boleh mendapatkan maklumbalas dan kritikan; (c) menambah bilangan penerbitan penyelidikan sebagai portfolio penyelidikan kita dsb. Manakala sebagai pendengar/penonton yang menghadiri seminar, kita: (a) dapat mengetahui perkembangan penyelidikan dalam bidang kita; (b) dapat bersemuka dengan penyelidik lain yang mempunyai minat penyelidikan yang sama; (c) dapat mengadakan rangkaian dengan penyelidik lain; (d) dapat bertukar pendapat dan idea dengan penyelidik yang berada jauh dari kita; (e) dapat menyumbang idea dan kritikan kepada komuniti penyelidikan (ini juga satu sumbangan) dan banyak lagi kelebihan lain. Penyertaan seminar memerlukan kos yang agak besar, dan sebagai pembentang juga perlu menulis kertas penyelidikan untuk dimasukkan di dalam prosiding. (Prosiding ialah dokumen yang menyenaraikan semua penyelidikan yang dibentangkan dalam seminar/persidangan/konferens terbabit.) Maka persediaan seperti wang peruntukan/geran dan kemahiran penulisan sangat diperlukan juga.

v) Jana pemikiran kreatif


Sebagai penyelidik, daya kreativiti juga menjadi penentu kejayaan. Ini kerana penyelidikan ialah usaha menyelesaikan masalah, dan adakala kita perlu mencuba pelbagai kaedah penyelesaian sebelum satu kaedah yang tepat ditemui. Begitupun kaedah penyelesaian itu belum tentu yang terbaik. Maka penyelesaian yang terbaik masih boleh dicari. Melalui daya kreativiti, kita boleh cuba mencari/mencipta pelbagai kaedah dan alternatif penyelesaian kepada sesuatu masalah. Adakala kita juga akan menemui jalan buntu semasa melakukan tugas penyelidikan. Pada ketika ini daya kreativiti dapat membantu kita mencari jalan keluar daripada kebuntuan. Ini sekaligus menghindarkan kita daripada rasa putus asa dan kegagalan.

Pemikiran kreatif sebenarnya boleh dilatih. Ianya tidak bergantung kepada bakat semulajadi semata-mata. Cuma mungkin bagi si A, perlu berlatih lebih berbanding si B, dan sebaliknya. Maka cubalah jana pemikiran kreatif dari awal. Mudah-mudahan sedikit-sebanyak dapat membantu semasa tempoh pengajian. Cubalah aktiviti yang melatih pemikiran kreatif, seperti bermain Lego (ia adalah permainan untuk orang dewasa juga!). Anda boleh juga berlatih berimaginasi, melukis atau apa saja aktiviti yang dirasakan memerlukan pemikiran kreatif. Penyelidikan bergantung kepada idea. Perbanyakkanlah idea dengan menjananya sendiri (pemikiran kreatif) atau melalui aktiviti seperti pembacaan, pemerhatian/pencerapan, perbincangan dan sebagainya.

Semoga apa yang dikongsikan kali ini dapat dijadikan panduan seterusnya untuk menjadi bakal Sarjana/PhD yang terbaik.

Akan Datang (Insya'allah): Bahagian seterusnya - 4) Persedian dari aspek sosial, dan 5) Topik khas berkaitan asas penyelidikan.

Sumber dipetik dari sini

0 ulasan: